Műanyag hegesztés és műanyag ragasztás


műanyag hegesztő

Mit érdemes tudni a műanyag hegesztésről?

A műanyaghegesztés egy speciális terület. Alapjaiban az eljárás hasonlít a fém hegesztéshez. De csak annyiban, hogy van a hegesztőgép és a plusz anyag, azaz a hegesztő huzal. A műanyag hegesztés azon alapul, hogy megfelelő anyag ismerettel kell rendelkezni. Tudni kell a műanyagok típusát és a hozzá tartozó tulajdonságokat. A környezetünkben található műanyagok körülbelül 6-8 típusra határolhatóak le.

A műanyaghegesztéshez speciális tudás és nagy fokú szakmai tapasztalat szükséges. A műanyag hegesztés során fontos szempont, hogy ismerjük az anyagok típusát. A sérült műanyagok javítását két féle eljárással lehet elvégezni.

Műanyag hegesztésről beszélünk, amikor csak a saját anyagával azonos hegesztő huzal használata eredményes tökéletes megoldást. Ezzel szemben a műanyag ragasztás anyagfüggetlen. Ragasztani a hőre keményedő műanyagokat kell. Ezeket hívjuk PUR-nak.

Fontos tisztázni, hogy a két módszer minőségét tekintve, nem jelent eltérő végeredményt. A hegesztés és a ragasztás ugyanolyan színvonalon oldja meg a problémát.

 

Lökhárító javítás műanyag hegesztéssel

 

 Sérülések kiváltó okai:

  • Gyakori az alkatrészek lopása

  • Sok esetben előfordúl a bevásárlóközpontban a cserbenhagyásos parkolás

  • Időjárási viszontagságok: a fagy miatti csúszós útak vagy az eső miatti rossz látási viszonyok

  • Egy laza bulizós társoság, akinek pont útjában van a parkoló autónk

  • Közúti koccanás/baleset

  • Parkolási figyelmetlenség, amikor a radar is későn jelez

  • Rossz útviszonyok, mint a kátyúk vagy elképesztően magas patkák, amik szaggatják a küszöböket és lökhárítókat

  • Szakszerűtlen szerelés

     

A lökhárítókon keletkezett sérülések három kategóriába sorólhatóak. Ez a három sérülés az esztétikai, a szerkezeti és a statikai sérülés. Ezek együtt és külön-külön is megjelenhetnek.

1.Esztétikai sérülések: Iylenkor kissebb külső erő hatás éri az alkatrészt és lökhárító fényezése alatta „hajszálrepedés” keletkezik. Ez lehet gyengébb repedés vagy pókháló szerű sok kis repedés. Ezek akár mélyebben is szétterjednhetnek. A feszültség végig fút a műanyag szerekezét meggyengítve azt. Ezekből alakulnak ki a törések.

2.Szerkezeti sérülések: ebben az esetben nagyobb hatáséri az alkatrészt. A keletkezett feszültség az alkatrészben végig fut és törésben nyilvánul meg. Gyakori, hogy alkatrész deformálódik és darabok törnek ki belőle. Ezzel gyakori jelenség a behorpadás is, aminek az eredménye, hogy elvesztve eredeti az alkatrész az eredeti formáját.

3.Statikai sérülések: az ilyen sérülések a legváltozatosabbak. Ezek a tartó és rögzítő fülek. Iylenkor alkatrész azon részei sérülnek, amelyek tartó, rögzítő, vezető funkciót látnak el. Előfordulásuk fülek, sínek, paten tartók, nútok, távtartók. Ezek a sérülések gátolják meg azt, hogy az alkatrész rendesen álljon a gépjárművön.

4.Alkatrész visszaszerelés vagy visszaadása A megbeszélés időponban az autó reggel le kell adni és délután készen vissza is tudjuk adni. Az elkészültéről telefonon értesítjük.


műanyag hegesztő

Hogyan végezzük a műanyag hegesztést?

1.  Telefonon érdeklődjön és egyeztetéssen velünk a sérűlt lökhárítóról

Ekkor adunk egy megközelítő megoldási javaslatot és árkalkulációt a telefonban elmondottak alapján. Ezt nehéz pontosan meghatárózni, mert az ügyfél mindig más szemmel nézi az eseteket mi, ahogy azt mi látjuk. A biztosat akkor tudjuk mondani, ha személyesen látjuk. Fontos számunkra, az anyag típusa, vastagsága, kora és hozzáférhetősége. Ezek mind befolyásólják a munka menetét. Így szívesen fogadjuk, ha egyből idő tud ránk szánni és bejön személyesen a telepünkre.2.  Személyes megtekintés és egyeztetés

Megtekintésre bármikor befárad a telepünkre és személyesen tud egyeztetni a műhelyvezetővel a részletekről. Ekkor elmondjuk a munka pontos menetét. Elsőként meghatározzuk a lehetséges problémákat a javítás során. Fontos megemlíteni, hogy a műanyag hegesztés során a sérűlt részeket mind a két oldalon meg kell hegeszteni. Ezért az esetek 90%-ban az alkatrészeket le kell szerelnünk. Az egyeztetés során elmondjuk, hogy a javítás mennyi időt vesz igénybe és hogyan fogjuk elvégezni. A műanyag hegesztésen kívűl egyeztetünk a szerelésről és a fényezésről. Amennyiben szükséges a csere alkatrész beszerzését és a lakatos munkát is pontosítjuk. Azért, hogy az ügyfélnek a legjobb megoldást tudjuk felajánlani megnézzük a csere alkatrészek árát is. Ha az kedvezőbb, akkor mi azt fogjuk javasólni. Ekkor a pontos összeget és az elkészülés határidejét is megbeszéljük.

 


3.Lökhárító szerelés, műanyag hegesztés és fényezés

Amennyiben minden feltétel tökéletes, akkor az alkatrészeket leszerljük az autóról. A lökhárítók leszerelése típustól függően fél óra és egy óra között van. Ezt követi a műanyag hegesztés, ami általában másnapra készen van. Után kezdjük meg a fényezést. A gyakorlat azt mutatja, hogy a teljes műveletet 4 nap alatt meg tudjuk oldani.